Еlелементи поједностављене методологије за израду карата поплавних подручја

За карте опасности од поплава, поједностављена методологија предлаже класификацију опасности према дубини поплавних вода:
Класа Границе класа
Дубине (м)
1 < 0.25
2 0.25 - 0.5
3 0.5 - 0.75
4 0.75 - 1
У складу са Програмом, поједностављена методологија предлаже следеће категорије показатеља ризика:
  • Популација као показатељ;
  • Привредне активности;
  • Животна средина;
  • Културно-историјско наслеђе. 
Свака од наведених категорија садржи своје поткатегорије, које су даље подељене у посебне групе. Степен поделе и коначна листа свих показатеља ризика биће утврђена током израде карата ризика, у зависности од просторне анализе података и добијених резултата процене ризика.

За израду мапа ризика од поплава поједностављена методологија предлаже коришћење „модула ризика“, који представља збир  показатеља ризика, како би се сваки показатељ ризика квантификовао на јединствен начин преко вредности његовог модула, не узимајући у обзир његову димензију (број, m, m2).

Утицај опасности од поплава на повећање ризика од поплава према овој методологији изражава се дубином поплавних вода, која је дефинисана картама опасности. Ризик од поплава за сваку од категорија показатеља би се изразио као фактор ризика, који је производ специфичног ризика (изложеност) и дубине поплавних вода (опасност).
 
У циљу међусобног усклађивања мапа опасности и мапа ризика, предлаже се следећа класификација и визуелна интерпретација ризика:
Класа Ризик
Границе класа
 
1  низак ризик < 0.25
2  умерен ризик 0.25 - 0.5
3  висок ризик 0.5 - 0.75
4  екстремни ризик 0.75 - 1
Основни подаци који представљају карте ризика од поплава добијају се као производ вредности категорија опасности (дубине) и угрожених/показатеља.

Према предложеној методологији, која је коришћена током првог циклуса планирања, карте ризика од поплава ће приказати потенцијалне штетне последице везане за два сценарија поплава (средњи и ниски) у односу на показатеље поплава и друге корисне информације. Овако дефинисане карте ризика од поплава неће пратити уобичајене дефиниције ризика (комбинацију вероватноће и ефеката поплавног догађаја), већ ће приказати плављење показатеља ризика у дефинисаним сценаријима. На овај поједностављен начин, информације би требало да буду лакше разумљиве, не само стручњацима у овој области, већ и широј јавности.
 
Овај предлог елемената за израду заједничке методологије израде карата поплава у сливу реке Саве може послужити као полазна основа за будућа побољшања уколико би и даље постојала потреба да се таква методологија користи у сврху заједничких активности.