Savska kolesarska tura

Savska komisija je začela z razvojem kolesarskih poti ob reki Savi, da bi predstavila kolesarjenje kot trajnostni način mobilnosti in kot segment aktivne turistične ponudbe. Promocija kolesarske poti je bila izvedena z organizacijo kolesarske ture dolge 850 km, od izvira reke Save v Bohinju in Kranjski gori (SI), do njenega izliva v Beogradu (RS).

Prva tura je bila izvedena leta 2013, ko je skupina 6 izkušenih kolesarjev iz BA, HR, RS in SI v 9 dneh prekolesarila štiri savske države. Na poti so se tej skupini na posameznih odsekih pridružili kolesarji lokalnih kolesarskih klubov, predstavniki javnih zavodov in krajani. Pot je bila predvidena kot glavni kolesarski koridor, ki povezuje obstoječa in razvijajoča se lokalna kolesarska omrežja. Poleg tega so bili organizirani dogodki za promocijo Savskega bazena kot zelo zanimive destinacije za kolesarje zaradi pestrosti pokrajine, bogate kulturno-zgodovinske dediščine in neokrnjenih naravnih lepot.

Med letoma 2013 in 2016 so bile organizirane tri kolesarske ture v dolžini več kot 850 km. Potekale so od izvira reke Save, skozi vse štiri savske države, do njenega izliva.

Ker je kolesarjenje hitro rastoči segment turizma in se število kolesarskih turistov iz leta v leto povečuje, bi lahko Savska kolesarska tura prispevala k razvoju trajnostnega turizma v celotni Savski regiji. Ta edinstveni način potovanja bi lahko prispeval k dodatnemu dobičku in krepitvi lokalnega gospodarstva.

http://sava.pedala.hr/