31.5.2022.

Novice

Dan Save 2022

Mednarodna komisija za Savski bazen 1. junija praznuje dan Save (od 2007), s čimer želi opozoriti na pomembnost porečja reke Save kot na enega od »kronskih draguljev« evropske narave, za katerega je značilna izjemna biološka in krajinska pestrost.

Kot je navedel izvršni sekretar komisije, g. Dragan Zeljko: "Letos je praznovanje dneva Save osredotočeno na vprašanja plastike in mikroplastike v naših rekah, s ciljem, da se  mlade generacije iz Savskega bazena vključijo ter da se sliši njihov glas. Kot osrednji dogodek praznovanja bo organizirana virtualna okrogla miza v sodelovanju s Paralamentom mladih Savskega bazena in projektom "Plastični gusarji - Gremo Europa!" z aktivno udeležbo dijakov iz 5 srednjih šol iz držav iz Savskega bazena." 
S praznovanjem dneva Save se bo še naprej poudarjal pomen skrbnega varovanja, zavestne rabe in zaščite vodnih virov Savskega bazena pred škodljivimi posledicami, kar je sestavni del in predpogoj za trajnostni razvoj vseh obrežnih držav in celotne regije ter pomemben vir vode za ljudi, ekosisteme in gospodarstva.

Vsi, ki se želite pridružiti okrogli mizi, ki bo 1. junija 2022 ob 12. uri, lahko izrazite interes na e-mail isrbc@savacommission.org.