Развој туризма

Међународна комисија за слив реке Саве иницирала је развој бициклистичких стаза дуж реке Саве како би представила бициклизам као одрживи начин превоза и сегмент активне туристичке понуде. Рута је први пут промовисана  2013. године, организацијом 850 km дуге бицикличке туре од извора реке Саве у Бохињу и Крањској гори, у Словенији до ушћа, у Београду у Србији.
 
У оквиру прве туре, група од 6 искусних бициклиста из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније током 9 дана возила је кроз четири Савске државе. Дуж руте бициклисти из локалних бициклистичких клубова, представници јавних институција и мештани прикључивали су се основној групи на одређеним деоницама. Рута је замишљена као главни бициклистички коридор који повезује постојеће и локалне бициклистичке стазе у развоју. За време туре организовани су и догађаји са циљем промовисања слива реке Саве као интересантне дестинације за бициклисте због разноликости пејзажа, богатог културног и историјског наслеђа и нетакнутих природних лепота.
 
У периоду од 2013. до 2016. године организоване су три бициклистичке туре, у дужини већој од 850 km од извора реке Саве, пролазећи кроз све четири савске земље, све до ушћа.
 
Како је бициклизам брзо растући сегмент туризма и имајући у виду да се број туриста бициклиста сваке године повећава, бициклистичка тура дуж реке Саве могла би да допринесе развоју одрживог туризма у целом сливу. Овај јединствени начин путовања могао би да придонесе остварењу додатног профита и јачању локалних економија.

http://sava.pedala.hr/