Развој туризма

Међународна комисија за слив ријеке Саве иницирала је развој бициклистичких стаза дуж ријеке Саве како би представила бициклизам као одрживи начин превоза и сегмент активне туристичке понуде. Рута је први пут промовисана  2013. године, организацијом 850 km дуге бицикличке туре од извора ријеке Саве у Бохињу и Крањској гори, у Словенији до ушћа, у Београду у Србији.
 
У оквиру прве туре, група од 6 искусних бициклиста из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније током 9 дана возила је кроз четири Савске државе. Дуж руте бициклисти из локалних бициклистичких клубова, представници јавних институција и мјештани прикључивали су се основној групи на одређеним дионицама. Рута је замишљена као главни бициклистички коридор који повезује постојеће и локалне бициклистичке стазе у развоју. За вријеме туре организовани су и догађаји са циљем промовисања слива ријеке Саве као интересантне дестинације за бициклисте због разноликости пејзажа, богатог културног и историјског насљеђа и нетакнутих природних љепота.
 
У периоду од 2013. до 2016. године организоване су три бициклистичке туре, у дужини већој од 850 km од извора ријеке Саве, пролазећи кроз све четири савске земље, све до ушћа.
 
Како је бициклизам брзо растући сегмент туризма и имајући у виду да се број туриста бициклиста сваке године повећава, бициклистичка тура дуж ријеке Саве могла би да допринесе развоју одрживог туризма у цијелом сливу. Овај јединствени начин путовања могао би да придонесе остварењу додатног профита и јачању локалних економија.

http://sava.pedala.hr/