1.6.2018.

Догађаји

Парламент младих 2018

 
Међународни Дан ријеке Саве (1. јун) обиљежава се сваке године, организовањем Парламента младих са слива ријеке Саве.

 

Ове године, cедми по реду састанак Парламента младих одржан је 1. и 2 јуна 2018. године у Бохињу (Словенија) гдје се окупило 60 ученика и професора из 8 средњих школа Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине. Школе које су биле одабране на основу достављених пријава за пројекат са главном темом "Одрживи туризам - шанса за развој слива ријеке Саве" су Средња школа за туризам и угоститељство из Љубљане, Биотехнички едуакциони центар - Прехрамбена школа из Словеније, Школа за економију, трговину и угоститељство, Самобор и Управно-биротехничка школа, Загреб из Хрватске, Средња школа Иван Горан Ковачић, Кисељак и Средњо техничка школа, Градишка из Босне и Херцеговине, као и средња школа Патријарх Павле и Паланачка гимназија из Србије

Циљ овогодишњег Парламента младих био је је упознавање младих људи са изузетним туристичким потенцијалима слива ријеке Саве. Туризам је једна од најбрже растућих грана привреде, која има велики потенцијал за отварање нових радних мјеста. Желимо да охрабримо младе људе да стичу знања о могућностима развоја туризма на својим локалним подручјима, заједно са развојем одрживог туризма на нивоу слива ријеке Саве.
Главне поруке усвојене на пленарној сједници односиле су се на одрживи развој туризма који би требао бити повезан са заштитом водних ресурса и животне средине и то:
  • Потребно је повезати туризам са локалним идентитетом, као што су природно и културно насљеђе, гастрономија, архитектура ... Основна порука може се сажети у: "Ако сте већ били овдје, онда бисте требали упознати локално окружење !”
  • Нека природа диктира туристичке производе везане уз различите спортске активности, забаву и кухињу, а не обратно!
  • Бољи квалитет туристичке понуде зависи од правилно усмјереног информисања и образовања на свим нивоима!

Како би то постигли, млади људи који су учествовали на овогодишњем парламенту предложили су да се Дан ријеке Саве прошири на Фестивал ријеке Саве. Будући да су били свјесни да у такву организацију треба да се улаже много више него прије, позвали су институције на локалном, националном и међународном нивоу да подрже приједлог и сарађују са њима у таквим активностима.

Организатор Парламента младих била је Савска комисија, међународна институција која усклађује напоре свих држава везаних за очување и развој ријеке Саве а покровитељи сусрета ове године били су UNDP у Босни и Херцеговини и предузеће Coca-Colа HBC Adria.


Програм овогодишњег Парламента младих доступан је испод.
Mјesto догађаја Бохињ (Словенија)
Почетак 01.06.2018.
Завршава 02.06.2018.